Skip to content Skip to footer

Cum să păstrați blaturile de marmură sau de granit frumoase

Pe măsură ce, în ultimul deceniu, granitul și marmura au devenit materiale foarte populare pentru blaturile de bucătărie și baie, proprietarii de case au devenit din ce în ce mai interesați să cunoască diferențele dintre aceste două pietre naturale. Mulți proprietari de case doresc să știe care material este mai potrivit pentru blaturile de bucătărie, care este preferat pentru blaturile din baie, ce piatră este bună pentru bucătăriile în aer liber, dacă marmura poate fi folosită pentru blaturi de bucătărie și așa mai departe.

Atât granitul, cât și marmura sunt materiale naturale, care sunt extrase direct din pământ. Deși marmura și granitul sunt asemănătoare din multe puncte de vedere, între ele există și diferențe semnificative.

Decizia de a instala blaturi de marmură sau de granit în casa dumneavoastră depinde de locul unde vor fi instalate aceste blaturi și de cum plănuiți să le întrețineți.

Granitul și marmura au un aspect ușor similar; cu toate acestea, la o examinare atentă, puteți detecta diferențe specifice. De exemplu, variațiile naturale de culoare care apar atât la granit, cât și la marmură.Variațiile de culoare ale granitului apar, în general, ca pete pe toată piatra. Variațiile de culoare din marmură seamănă cu vene colorate care se învârt prin piatră.

Procesele naturale prin care se formează granitul și marmura au o corelație directă cu rezistența generală și durabilitatea celor două materiale. Deși ambele materiale vor rezista și vor rămâne frumoase mulți ani, este important să alegeți materialul corect pentru locația în care doriți să îl folosiți, astfel încâtsă vă asigurați că nu vor apărea probleme sau deficiențe.

Granitul rezistă bine la zgârieturi și la căldură, făcându-l un material ideal pentru blaturile de bucătărie atât în interiorul casei, cât și în exterior. Blaturile de granit nu se vor strica sau decolora în urma activităților zilnice de uz casnic.

Marmura nu are aceeași durabilitate ca și granitul și va suferi daune în urma utilizărilor obișnuite din bucătărie, cum ar fi tăierea legumelor direct pe ea. Contactul cu oale sau vase fierbinți poate, de asemenea, deteriora marmura. Ca suprafață, marmura este o alegere mai potrivită pentru locurile cu trafic redus, cum ar fi chiuvetele de baie, părțile laterale ale șemineului sau pentru anumite decorațiuni.

Caracteristicile metamorfice ale marmurei rezultă într-un material mai poros. Porozitatea marmurei va duce la absorbția unor materiale la contactul cu aceasta. De exemplu, unele alimente sau lichide, cum ar fi sosul de roșii, vinul, sucul sau oțetul vor fi absorbite în marmură și vor lăsa o pată permanentă.

Densitatea mare a granitului îl face capabil să reziste practic tuturor petelor din alimente și lichide. Chiar și lichidele acide, cum ar fi oțetul, nu vor pătrunde în granit atâta timp cât mențineți o barieră de sigilareeficientă pe granit.

Atât granitul, cât și marmura au nevoie de sigilare, pentru a menține materialele frumoase. Înainte sau imediat după instalare, un profesionist va aplica material de sigilare pe ambele materiale, ca măsură de prevenire a deteriorării.

Deoarece blaturile din granit sunt mai rezistente la pete, ele au nevoie de o aplicare mai puțin frecventă a materialelor de sigilare decât blaturile din marmură. Pentru rezultate optime, ar trebui să aplicați un strat nou de material de sigilare o dată pe an sau o dată la 3 ani, în funcție de tipul de material de etanșare utilizat.

Pentru a testa granitul sau marmura în vederea determinăriinecesității aplicării unui agent de sigilare proaspăt, turnați puțină apă pe suprafața materialului. Dacă apa rămâne pe material, înseamnăcă produsul de sigilare existent este eficient. Dacă apa se absoarbe în piatră, aplicați din nou agent de sigilare proaspăt.

Curățați regulat blaturile de granit sigilate cu apă simplă și săpun pentru a menține suprafețele curate și frumoase. Clătiți foarte bine săpunul, astfel încât să nu rămână urme.

Suprafețele din marmură necesită o curățare mai atentă pentru a evita deteriorarea pietrei poroase. Utilizați un produs de curățare cu pH neutru pentru a evita decolorarea marmurei. Nu utilizați un produs de curățare abraziv pe marmură, deoarece ați putea estompa finisajul.

Leave a comment

Phone icon
WhatsApp icon