Skip to content Skip to footer

Monumentele funerare

Monumentele reprezintă unele dintre cele mai importante produse funerare pe care ar trebui să le luați în considerare dacă doriți să creați un memorial permanent pentru persoanele dragi. Adesea, familiile doresc să ridice unul sau mai multe monumente pentru a onora o persoană decedată. Există o serie de tipuri diferite de monumente care pot fi create, precum și locații diferite unde pot fi amplasate. Cu toate acestea, pietrele funerare care sunt plasate într-un cimitir sunt de departe cel mai comun tip de monument funerar.

Piatra funerară servește la identificarea mormintelor celor dragi care au părăsit această lume. De obicei, pe monument se află informații scrise despre persoana care a murit, acolo fiind trecute numele lor, data nașterii și decesul. De asemenea, pot fi adăugate câteva informații personale, citate, o fotografie cu persoana decedată, ba chiar câteva gânduri despre aceasta (uneori, așa cum se vede la Cimitirul din Săpânța, aceste mesaje au un aer vesel).Pietrele funerare fac parte din procesul de doliu, care este util pentru a face față pierderii. În cimitir, atunci când se află alături de piatra funerară a cuiva drag, familia decedatului poate aduce un omagiu. Pietrele funerare nu numai că au o latură emoțională foarte puternică, ci reprezintă, atunci când ne referim la pietrele funerare din trecut, o sursă bogată de informații pentru istorici (un exemplu este reprezentat de pietrele funerare din cimitirele vechi sau chiar de cele din vremea Imperiului Roman, expuse la muzeul din incinta Catedralei Mitropolitane a Banatului).

Materiale utilizate pentru construirea pietrelor funerare

În general, pietrele funerare sunt construite din piatră, limestone, calcar, granit, marmură sau bronz și, uneori, dintr-o combinație a mai multor materialelor. Când sunt construite din granit, acestea pot avea o culoare gri, roz, negru sau maro. Mesajele încrustate pe pietrele funerare pot fi realizate în diferite tipuri și stiluri, în funcție de dorințele fiecărei familii.Monumentele funerare pot avea o formă dreptunghiulară, care este clasică, dar pot fi reprezentate și de sculpturi complicate. Monumentelor le pot fi adăugate vaze pentru flori sau lăcașe unde pot fi așezate lumânări sau candele aprinse. Pietre funerare pentru toate tipurile de înmormântareCel mai obișnuit este să folosiți pietre funerare pentru înmormântări tradiționale, când sicriul este îngropat în pământ. Dar pietrele funerare sunt importante și atunci când vine vorba de îngroparea cenușei unei rude. Cenușa ocupă, de asemenea, un loc în cimitir, așa cum rămășițele persoanei ocupă un loc în inimile familiei și prietenilor săi, motiv pentru care este important ca și cenușa îngropată să aibă pietrele lor funerare. Orice variantă ați alege, asigurați-vă că obțineți o piatră funerară care poartă mai departe onoarea celui decedat și care exprimă afecțiunea membrilor familiei celui plecat dintre noi. Dacă decedatul a lăsat instrucțiuni despre cum doreștesă fie piatra sa funerară, acestea trebuie respectate. Dacă nu, cei din familie o pot alege pe cea care li se potrivește cel mai bine.

Phone icon
WhatsApp icon