Piatra de travertin este una dintre cele mai utilizate pietre din industria de construcții. Travertinul este utilizat atât în aplicații pentru pardoseli, cât și pentru pereți, blaturi, terase, exterioare de construcție și pavaje, cărări în aer liber.
Proveniență
Piatra de travertin este formată în izvoare subterane, râuri subterane și diverse alte locuri unde există apă. Aceste surse de apă poartă elemente minerale, în special carbonat de calciu, care se depun pe parcursul mai multor ani, în același mod în care stalactitele și stalagmitele se formează în peșteri. Piatra nou formată este o substanță lină și tare, cu o suprafață poroasă, numită travertin. Datorită modului în care se formează travertinul, acesta este deosebit de rezistent la căldură și presiune, ceea ce îl face un material de construcție ideal atât pentru amenajări interioare, cât și pentru amenajări exterioare, cum ar fi șemineele, podelele, dușurile în baie și în jurul piscinelor.
Compoziţie
Structura pietrei travertinice este uniformă, cu o textură moale și o duritate scăzută, și nu este nici pe departe atât de densă sau de grea ca granitul. Datorită acestor atribute, piatra de travertin este destul de usor de minat, procesat și folosit în construcții. Densitatea pietrei este, de asemenea, ușoară, permițând transportul rapid și eficient. Una dintre caracteristicile esențiale ale travertinului este reprezentata de găurile și părțile neuniforme, poroase care sunt pe suprafața pietrei. Aceste găuri care apar natural, dau pietrei un aspect învechit, dar potrivit atat într-o locuință modernă, vintage, cât și clasică.
Paleta cromatică
Culorile travertinului au tonuri calde de pământ și include nuanțe de ivoar, nuanțe vibrante de miere de aur, plante argintii, maro. Travertinul nu are niciodată o culoare puternică, dar nu o să existe două pietre sau plăci similare.Travertinul vine în nenumărate nuanțe de bej și maro. Unele sunt aproape de alb, în timp ce altele sunt foarte maro sau gri. Majoritatea travertinelor reprezintă un amestec de nuanțe și modele diferite. Diferențele dintre aceste culori sunt adesea rezultatul impurităților care intră în formarea pietrei. Travertinul este adesea confundat cu marmura datorita tiparelor marmorate afisate în interior.
Finisaje
Travertinul este disponibil în patru finisaje majore: lustruit, nelustruit, periate și antichizat. Tipul finisajului dat travertinului determină cât de lucioasă sau texturată va fi suprafața. Suprafețele lustruite sunt netede, în timp ce suprafețele periate și antichizate sunt ușor aspre și texturate. Travertinul lustruit este strălucitor și neted la atingere similar cu o marmură. Cea mai obișnuită finisare pentru travertin în aplicații rezidențiale este cea netedă, cu un finisaj mat care împiedică lumina reflectată.
Îngrijire și întreținere
Deoarece mineralele conținute în piatra de travertin sunt foarte reactive cu soluții acide, cum ar fi sucul de portocale, vinul și oțetul este necesară o atenție sporită pentru păstrarea în timp. Piatra de travertin este extrem de poroasă. Cea mai bună modalitate de a preveni petele este tratarea suprafeței, umplerea porilor pentru a respinge scurgerile de pe suprafață. Piatra de travertin trebuie curățată numai cu un detergent neutru, pe bază de substanțe alcaline.
Urmărește blogul de-piatră.ro pentru mai multe informații utile!