Marmura este una dintre cele mai luxoase pietre naturale care poate fi folosită pentru diverse aplicații atât în interiorul casei, cât și în exterior, în curte, terasă sau zona de piscină. Poate fi folosită pentru pardoseli, blaturi, obiecte decorative, pereți întregi, șemineu, sculptură etc. De aceea, cunoașterea proprietăților marmurei este esențială când vine vorba de identificarea rocilor si de folosirea lor în casă pentru diferite utilizări. Fiecare placă de marmura diferă de cealaltă și fiecare piesă oferă un aspect unic. Prin urmare, puteți citi pe larg despre diferitele proprietăți ale marmurei, cum ar fi durabilitatea, culoarea, luciul, porozitatea, rezistența la foc, pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a le folosi pentru casa cu design-ul mult dorit.
Marmura este disponibilă în diferite culori, datorită varietății de minerale prezente în marmură, cum ar fi lutul, nisipul, nămolul și alte impurități care intră de-a lungul timpului în formarea pietrei. Este utilizată pe scară largă ca material de construcție, în monumente, sculpturi și alte aplicații.Marmurase găsește în depozite mari care pot avea sute de metri grosime și, din punct de vedere geografic, se află pe o scară mare la nivel mondial. Acest lucru permite ca marmura să fie exploatată economic pe scară largă, unele mine și cariere producând milioane de tone pe an. Marmura este o piatră cu o structură cristalină și o ușoară porozitate. Datorită structurii sale, marmura poate fi lustruită pentru a-și îmbunătăți strălucirea și, astfel, devine o piatră atractivă pentru case, apartamente și zonele publice.
Natura, locul care o creează, poate produce un efect degradant asupra aspectului și structurii marmurei. Agenții degradanți includ temperatura, zăpada, ploaia, vântul și poluanții atmosferici. Agenții atmosferici acționează în mod normal în combinație cu ceilalți factori pentru a mări procesul de deteriorare a marmurei. Apa de ploaie, în special în combinație cu gazele atmosferice, poate determina dizolvarea marmurei. Temperaturile ridicate dublează în mod normal modificările chimice ale acesteia. Schimbările bruște ale temperaturii pot provoca tensiuni datorate diferenței de expansiune. Umiditatea este considerată a fi una dintre principalele cauze ale problemelor care duc la deteriorarea marmurei.
Marmura are numeroase aplicații în structura ei. Se utilizează pentru sculpturi în aer liber, pereți exteriori, podele, decorațiuni, scări și trotuare.Marmuraeste considerată piatra pentru împărați și zei. Majoritatea monumentelor preistorice au fost făcute din marmură. Marmura a decorat coridoarele catedralelor și locurilor istorice.Plăcile de marmuralustruite pentru podele oferă un aspect elegant, deși sunt extrem de alunecoase când sunt ude. Utilizarea mai multor tratamente poate încetini procesul de deteriorare a marmurei.
Decorarea casei cu marmură este o alegere de durată, o investiție pe termen lung, chiar dacă preturile sunt mai ridicate față de alte materiale de construcție, avantajele sunt mai multe. Pe lângă originalitate, aspect plăcut, luminozitate, pietrele naturale precum marmura aduc o vibrație pozitivă în locuință.
Puteți citi și alte articole interesante despre pietrele naturale, modul de formare și utilizare pe blogul de-piatră.