România se mândrește cu multe resurse naturale de valoare, printre care și marmura extrasă din zăcământul de la Rușchița, Munții Poiana Ruscă, jud. Caraș-Severin. Este cea mai mare rezervă de piatră naturală din țară.

Calitatea ei este incontestabilă, comparată de specialiștii în domeniu cu marmura de Carrara. Marmura de Rușchița se găsește în diferite nuanțe, de la cele puternice precum roșu, portocaliu, la cele deschise ca rozul pal, cremul sau alb cu diverse modele. Pentru a satisface toate nevoile, dorințele marmura vine într-un număr imens de combinații de culori, design, variante de culoare, stil și modele.

Cea mai importantă construcție și de dimensiuni extraordinare este finisată în proporții mari cu marmura de Rușchița, Palatul Parlamentului.

Marmura se extrage sub forma unor cuburi care apoi, în funcție de utilitate, se taie în bucăți de o anumită mărime. Cele mai cunoscute produse din marmură sunt treptele și balustradele, blaturi din marmură, glafuri din marmură. Este folosită pentru placarea pereților, placarea pardoselilor cu marmură sau obiecte de decor din marmură.

De asemenea, sunt cunoscute și des folosite monumentele funerare din marmură. În zona Carașului mulți locuitori se ocupă cu realizarea monumentelor într-un mod unic și deosebit.

Avantajele marmurei:

- posibilitatea lustruirii canturilor și șlefuirea pentru rezultatul dorit;

- rezistența împotriva factorilor externi: dacă optezi pentru blatul din bucătărie din marmură, această piatră naturală luptă împotriva umezelii, produselor de curățare, zgârieturilor;

- curățare ușoară: în general, marmura se curăță cu o lavetă umedă, dar dacă petele persistă poți folosi orice soluție non-abrazivă;

- realizarea dintr-o singură bucată a blaturilor, glafurilor, ceea ce înseamnă eficiență și reducerea chiturilor de rosturi;

- aspect unic și design cum nu găsești în alt loc: natura a avut grijă să lase de-a lungul timpului resurse unice.


Moduri în care poți folosi marmura:

  1. Blat din marmură – fie că este vorba de blatul din baie sau cel din bucătărie, marmura se potrivește perfect cu obiectele sanitare și decorul încăperii, modern, rustic, minimalist. Dacă îți dorești un material rezistent la apă, marmura este răspunsul tău.
  2. Șemineu din marmură – livingul este locul unde petreci timp de calitate cu prietenii sau te relaxezi singur, deci ai nevoie de un decor pe măsură. Șemineul de marmură este piesa care adaugă un stil elegant, îndrăzneț în locuința ta.
  3. Podele din marmura – cu un aspect strălucitor, neted și ușor de întreținut, podelele din marmură sunt cele mai întâlnite în locuința oamenilor sau în spațiile publice, muzee sau instituții.
  4. Chiuveta din marmură – nu îți dorești clasica chiuvetă? Cea de marmură, în diverse forme în funcție de spațiul pe care îl ai, se potrivește perfect în orice baie.
  5. Cabina de duș din marmură – cu un aer modern, cabina de dus se poate transforma cu o simplă placare a pereților în marmura, în colțul preferat din casă. Eficiența și rezistența sunt principalele caracteristici.
  6. Scări din marmură - fie că este vorba de scările de la intrarea în locuință sau de scările dintre etaje, marmura se îmbină perfect în orice decor.
  7. Obiecte decorative din marmură - sunt infinite obiectele din casă care pot fi „îmbrăcate” în marmură: platouri, tocătoare, ghivece, vase, săpuniere, obiecte din marmură care, în combinație cu lemnul, oferă un aspect placut.
Șemineu din marmură pentru o casă călduroasă
Cu toții ne dorim un șemineu în livingul nostru spațios....
Piatra naturală în bucătărie
Bucătăria este una dintre cele mai greu de finisat încăperi din casă....